Meny
 
Kurs i avansert villmarksmedisin - sommer 2020
Når ulykker skjer i villmarken trenger man mennesker med avansert kunnskap som kan ta ledelse i en stressende situasjon. Kurset er utviklet ut i fra dette behovet.

HVEM BØR TA KURSET?
De som har lyst til å jobbe i en stilling hvor andre stoler på dine medisinske ferdigheter hvis noe skulle skje i avsidesliggende omgivelser. Kurset er spesielt egnet de som vil søke jobb i utlandet som f.eks.
- Fjellguide
- Skipatrulje
- Ekspedisjonsleder
- Search and Rescue
- Støtteaparattet til stor skogsbrann i f.eks. Australia eller California
Kurset er også bra egnet de som vil videreutdannes i improvisert medisin. Kurset er for eksempel en forutsetning for å ta kurset GeoMedic (se posten som kommer nedenfor) som forbereder medisinske professioneller til å etablere klinikker i utviklingsland.

HVOR OG NÅR HOLDES KURSET?
Kurset holdes over 7 dager på et hytte i Telemark. Vi starter på morgenen den 3. august og er ferdig den 9. om kvelden.

PRAKTISK INFO
Kurstimer: 72
Innhold: Omfattende dekning av ferdigheter og kunnskap innenfor følgende store temaer: respons og pasientvurdering, livreddende behandling, muskel- og skjelettskader, nødsituasjoner mht omgivelsene, overlevelsesferdigheter, blødning og andre skader i huden, og medisinske sykdommer. Alle emner blir undervist med mange praktiske aktiviteter og scenarioer. Noen underemner inkluderer anatomi + fysiologi av organsystemene, hjertelungeredning, hodeskader, traumatiske skader i thorax og abdomen, improviserte bårer, og ledelsesferdigheter i nødsituasjoner.

UNDERVISNINGSSPRÅK:
Delvis på norsk og engelsk, da en hovedinstruktøren kan bare engelsk, assistentinstruktøren kan begge språk.

SERTIFISERING:
Løpende evaluering av instruktør og gruppeeksamen på siste dag av kurset.

HVORFOR TA KURSET:
Dette er en gylden mulighet for å bygge fremtiden mot frivillige arbeid som helsepersonell i utviklingsland. For det første lærer man ferdigheter som man kommer aldri til å bli undervist i mens man er i helsestudiet, som f.eks. hvordan man behandler en pasient med en pneumothorax “in the bush”Â. Utover det bygger man grunnlaget for en litt annerledes CV, noe som NGOer definitivt ser etter. Ved å ta kurset blir du en del av det SOLO-familien. Vi har kontakter og prosjekter i flere land som f.eks. Haiti, Costa Rica, Ghana og Tanzania. De kunne brukt hjelp av medisinstudenter, men man må selvfølgelig ha trening innenfor improvisert og villmarksmedisin for å bli tatt i betraktning for å komme med.

PRIS:
I USA koster kurset vanligvis 7000kr. Vi tar utgangspunkt i dette, men vi ser på muligheter for student og praktikantrabatt. Mer info kommer snart.
 
OM FRIVILLIG JOBB HOS OSS:
Prosjekter er i utvikling akkurat nå i Costa Rica og Ghana. Vi søker konstant nye muligheter for å holde kurs i villmarksmedisin i avsidesliggende steder, med fokus på områder som sliter med drukning. Kurset er minimumskrav for praktikanter hos oss, og deretter får de første prioritet i å komme med på sånne turer. Andre prioritet får til de som har tatt kurset og har en spesiell ferdighet, som f.eks. språkkunnskap, som gjør det at de er spesiell egnet til turen. Ved å få WFR sertifiseringen blir du automatisk med i en gruppe hvor vi deler muligheter for frivillig jobb som underviser eller helsepersonell. Mer info om dette kommer forløpende.
OM STONEHEARTH OPEN LEARNING OPPORTUNITIES (SOLO):

SOLO dannet røtter tidlig på 70-tallet i Conway, New Hampshire i USA. På dette tidspunktet var det en mangel på behandlingsprinsipper for redningssituasjoner med skadede turgåere og klatrere i fjellene White Mountains. Som resultat ble ekteparet Frank Hubbell (lege) og Lee Frizzell (lærer) inspirert til å grunnlegge en skole, hvor de utviklet kurs i villmarksmedisin. Ut fra en samling i en stue for over 40 år siden har SOLO vokst til en stor, mangfoldig organisasjon: en leder ikke bare i medisin, men også i utdannelse og behandlingsstandarder. Fra grunnleggende førstehjelp ”“ som fortsatt er fundamentet til SOLO ”“ finnes nå instruktører som underviser rundt om i USA, i tillegg til bl.a. Zambia, Costa Rica, Colombia, Haiti, Japan, China og Nepal. Undervisningen når friluftsentusiaster, turledere, ekspedisjonsledere, katastrofearbeidere og misjonærer. I slutten av 2006 hadde mer enn 110.000 mennesker tatt et SOLO-kurs.
OM INSTRUKTØREN:
Vi får æren av å få Tony som instruktør. Han bor på kanten av villmarken i Montana til vanlig, men han tilbringer en stor del av sin tid på jobb i villmarken i Alaska og på SOLO sin campus i New Hampshire. Her er en video hvor han forklarer en traksjonsspjelk til femur fraktur på sin unik undervisningsstil.

vimeo.com/140397513?fbclid=IwA...